Korkeasta rakennusteknisestä osaamisesta huolimatta Suomi on täynnä hometaloja. Rakentamisen haasteena ovat ilmasto, tiiviit talot ja uudet, testaamattomat rakennusmateriaalit ja -tavat sekä kiireessä tehty, huono työn jälki. Samalla kasvava joukko ihmisiä sairastuu jopa pysyvästi sisäilman epäpuhtauksien, kuten kosteusvaurioista syntyvien mikrobien ja kemikaalien takia. Sairastuneiden oikeus- ja sosiaaliturva on olematonta: kotinsa, irtaimistonsa sekä terveytensä ja työkykynsä voi menettää ja saada korvausten sijaan luulosairaan leiman. Moni sairastelee tietämättä, että syynä on huono sisäilma – ja julkinen terveydenhuolto kuormittuu turhaan.

28. joulukuuta 2011

Karprint-kustantamossa sisäilmariita

Helsingin Sanomissa oli 18.12.2011 juttu vihtiläisen lehtikustantamon Karprintin työntekijöiden ja johdon vuosikausia jatkuneen riidan kärjistymisestä. Työntekijöiden ja Journalistiliiton näkemys on, että työnantaja on viitannut ongelmiin kintaalla ja pitänyt tahallaan alaisia sairastuttavissa tiloissa.

Työntekijöiden oireilu vuonna 1980 valmistuneessa tasakattokiinteistössä alkoi jo 2000-luvun alussa. Viimeisimmän tutkimuksen mukaan oireista kärsii jopa kolmasosa henkilöstöstä. Yksi työntekijä kertoo rasitusastmansa pahentuneen astmaksi. Hänelle ei annettu tietoa huoneessa tehdyistä mittauksista ennen kuin hän itse soitti niiden tekijälle ja kuuli, että huoneesta oli löydetty terveydelle mahdollisesti haitallisia aineita.

Karprintin toimitusjohtaja Juha Ahola kiistää salailun ja ongelmat. Tuoreessa tutkimuksessa on löytynyt mahdollinen toksiinintuottaja, ja yhtiö aikoo tutkia seinärakenteita. Aholan mukaan heillä ei ole mitään isoa eikä akuuttia ongelmaa.

Työntekijät ja liitto kritisoivat Etelä-Suomen aluehallintovirastoa saamattomuudesta. Tarkastajat ovat vierailleet Karprintissä jo 1990-luvulta lähtien, asettaneet uhkasakkoja ja tehneet ilmoituksen poliisille, mutta tilanne ei ole parantunut. Työsuojelun vastuualueen johtaja kertoo, että he eivät voi sulkea työtiloja pelkästään oman nenänsä perusteella, koska terveyshaitat pitää pystyä konkreettisesti yksilöimään.

Työsuojelu on kieltäytynyt antamasta työntekijöille mittaustuloksia, mitä työntekijät pitävät salailuna. Journalistiliitto epäilee, että yritys on saattanut syyllistyä työsuojelurikokseen.

Työterveyshuollon professori Tuula Putus kertoo, että työsuojelun viranomaiset pystyisivät puuttumaan hankaliin sisäilmakiistoihin paljon nykyistä järeämmin ja napakammin. "Kyse on siitä, ketä lähdetään uskomaan ja puolustamaan". Ihmisten pallottelu työpaikoilla sisäilmaongelmaisissa tiloissa on hänen mukaansa jokapäiväistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti