Korkeasta rakennusteknisestä osaamisesta huolimatta Suomi on täynnä hometaloja. Rakentamisen haasteena ovat ilmasto, tiiviit talot ja uudet, testaamattomat rakennusmateriaalit ja -tavat sekä kiireessä tehty, huono työn jälki. Samalla kasvava joukko ihmisiä sairastuu jopa pysyvästi sisäilman epäpuhtauksien, kuten kosteusvaurioista syntyvien mikrobien ja kemikaalien takia. Sairastuneiden oikeus- ja sosiaaliturva on olematonta: kotinsa, irtaimistonsa sekä terveytensä ja työkykynsä voi menettää ja saada korvausten sijaan luulosairaan leiman. Moni sairastelee tietämättä, että syynä on huono sisäilma – ja julkinen terveydenhuolto kuormittuu turhaan.

23. syyskuuta 2011

Homepakolaisuus aiheena Aamu-tv:ssä 23.9.

Ylen Aamu-tv:ssä oli tänään aiheena "Mikä ajaa homepakolaiseksi?". Homepakolaiset ry:n puheenjohtaja  Katja Pulkkinen kertoi käyneensä viimeisen kolmen vuoden aikana n. 200 asuntonäytössä löytämättä asuntoa, jossa ei saisi vakavia oireita vietettyään sitä ennen vuosia homeisissa kouluissa ja asunnoissa. Hän on nukkunut ikkunat selällään ja välillä parvekkeilla ja teltassa. Oireita ovat mm. kuume, raajojen tunnottomuus ja verenvuoto kitalaesta. Lääkäreiltä ei ole tullut apua, vaan häntä on kehotettu menemään psykiatrille. Myöskään sosiaalitoimi ei ole auttanut asunnon järjestämisessä. Yhteiskunta heittää rahaa hukkaan, sillä "emme ole työkyvyttömiä, vaan työpaikkakyvyttömiä", Pulkkinen huomautti.

Ympäristöministeriön Hometalkoot-hankkeen vetäjän Juhani Pirisen mukaan kyseessä on pelottavan nopeasti kasvava ongelma. Kustannuksia terveyshaitoista tulee yhteensä yhtä paljon kuin asuntojen lämmittämisestä, eli miljardiluokan summasta on kyse, hän kertoo.

Pirisen mukaan ei ole ymmärretty, että talot eivät ole ikuisia. Niiden ikä on n. 35 vuotta. Rajan ylityttyä ongelmia piisaa. Kosteus- ja hometalkoissa pyritään saamaan alalle lisää ammattilaisia, jotka tunnistaisivat ongelmat nopeasti. Viestintäkampanjalla pyritään herättämään kiinteistönomistajat siihen, että rakennuksista kannattaa pitää huolta. Pulkkisen mukaan monelle sairastuneelle eivät myöskään uudet 2000-luvulla rakennetut talot sovi.

Homepakolaiset ry:n tarkoituksena on tuoda ongelmaa esille. Yhdistyksen mielestä kriisiryhmä olisi tarpeen: pelkät tutkimukset ja selvitykset eivät riitä, vaan käytännön toimia tarvitaan.

Toimittaja kysyi, pitäisikö jonkun korkean päättäjän itse alkaa oireilla ennen kuin muutos tapahtuisi. Hyvä kysymys. Pirisen mukaan ongelmana on se, että kyseessä on rakennusalan ja terveydenhuollon välimaastoon kuuluva asia. Viranomaisten yhteistyö on avainsana ratkaisuissa. Ongelman monialaisuus aiheuttaa sen, että vastuuta pompotellaan taholta toiselle, Pulkkinen sanoi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti